Fooi voor de koffieboer

Fooi voor de koffieboer
31/10/2019 koffieTcacao
In koffie, product

MET PROPINA GAAT FOOI NIET NAAR DE BARISTA IN DE HIPPE KOFFIEZAAK, MAAR NAAR DE PRODUCENT VAN HET BAKKIE: DE KOFFIEBOER.

Propina [het Spaanse woord voor ‘fooi’] is een platform dat het mogelijk maakt Colombiaanse koffieboeren fooi te geven. Bedenkers Crawford Hawkins en Viviana Salazar lanceerden in augustus twee verschillende apps in Spanje en de Verenigde Staten: een Business app voor koffiezaken, sportscholen, hotels of kantoren om klanten de mogelijkheid te geven een kleine bijdrage voor de koffieboer achter te laten. “De fooi financiert direct een pensioen voor boeren, beheerd door de instelling Colpensiones. De fooi is traceerbaar en transparant zodat consumenten erop kunnen vertrouwen dat het geld in de juiste handen terecht komt. GPS, spectrometrie en cloud technology traceren de koffie van boon tot kop.” De tweede app, Tip Your Farmer, is ontwikkeld voor het gebruik door consumenten zelf. De app maakt het niet alleen mogelijk om direct een fooi te versturen, maar ook foto’s en video’s van de koffieplantage te bekijken en direct te communiceren met de koffieboer. 

 

Dunne maanden

Met het nieuwe platform willen Crawford en Viviana bijdragen aan een transparantere en eerlijke koffie-industrie. Crawford zag de ongelijkheid in de koffie-industrie met eigen ogen toen hij hielp bij de koffieoogst in Manizales, Colombia. “Koffieboeren, ook in Latijns-Amerika, worden zo slecht betaald dat zij niet hele jaar door hun families kunnen onderhouden. In Latijns-Amerika staat dit bekend als de los meses flacos: ‘de dunne maanden’.” Om daar tegenin te gaan, ontwikkelde Crawford het nieuwe fooi-platform. Een mooi initiatief! Hopelijk ook snel in de Benelux te gebruiken…

Wil je de boer direct belonen met fooi? Download de app hier

X
17 Shares
Share17
Pin