Fairtrade en Tony’s Chocolonely bundelen krachten voor leefbaar inkomen cacaoboer

Fairtrade en Tony’s Chocolonely bundelen krachten voor leefbaar inkomen cacaoboer
12/09/2019 koffieTcacao
In cacao
Fairtrade leefbaar inkomen

FAIRTRADE EN TONY’S CHOCOLONELY STRIJDEN SAMEN TEGEN ARMOEDE IN DE CACAOSECTOR EN BEREKENEN EEN REFERENTIEPRIJS VOOR EEN LEEFBAAR INKOMEN. DE ORGANISATIES ROEPEN CHOCOLADEFABRIKANTEN OP OM DEZE REFERENTIEPRIJS TE GAAN BETALEN. 

Extreme armoede is de hoofdoorzaak van de grootste problemen in de cacaoketen zoals moderne slavernij, kinderarbeid en ontbossing. Zonder een betere cacaoprijs kunnen boeren niet uit deze armoede te ontsnappen, stellen Fairtrade Nederland en Tony’s Chocolonely. De twee organisaties werken samen om een nieuwe norm te zetten voor de industrie met de Living Income Reference Price, een referentieprijs voor productielanden Ivoorkust en Ghana waar zestig procent van de wereldwijde productie plaatsvindt.

Leefbaar inkomen

De Living Income Reference Price is de prijs  per kilo cacaobonen die een boer zou moeten ontvangen voor een leefbaar inkomen. De prijs is gebaseerd op berekeningen, waarbij rekening is gehouden met variabelen zoals productiviteit, land- en familiegrootte en diversificatie van inkomen. Het resultaat is een nieuwe referentieprijs van $2,20 per kg cacao voor Ivoorkust en $2,10 per kg cacao voor Ghana. Ter vergelijking met de prijs die boeren afgelopen jaar ontvingen was dat ongeveer $1.32 per kg in Ivoorkust en ongeveer $1,53 per kg in Ghana. Op 1 oktober stellen Ivoorkust en Ghana de nieuwe cacaoprijs voor het nieuwe jaar vast. “Het is afwachten tot oktober voor de daadwerkelijke prijs, maar het lijkt erop dat vanaf seizoen 2020/2021 de overheid een minimumprijs op $1820 per ton (ongeveer $1,82 per kg) zal vaststellen. Een leefbaar inkomen wordt daarmee nog niet gerealiseerd,” laat Fairtrade weten.

leefbaar inkomen prijs

Oproep

Fairtrade en Tony’s Chocolonely roepen alle chocoladefabrikanten op om hun verantwoordelijkheid te nemen en een leefbaar inkomen de norm te maken. “Elk bedrijf dat de problemen in de cacao-industrie serieus neemt, zal de daad bij het woord moeten voegen door deze referentieprijs te betalen. Zonder fatsoenlijke betaling zullen mensenrechten geschonden blijven worden. De Living Income Reference Price biedt boeren de financiële ruimte om de noodzakelijke investeringen te doen in duurzame landbouw en een degelijk levensonderhoud”, zegt Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland. Per 1 oktober 2019 stijgt de Fairtrade minimumprijs en -premie met 20% als een eerste stap om de industrie naar de referentieprijs te bewegen. Elk jaar berekent Tony’s Chocolonely de extra premie om het gat tot de referentieprijs te dichten.

Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer bij Tony’s Chocolonely: “Het is onze verantwoordelijkheid als bedrijf om een fatsoenlijke prijs te betalen. We moeten de ongelijkheid in de industrie aanpakken om moderne slavernij en kinderarbeid aan te pakken. Deze problemen zijn direct gerelateerd aan het feit dat cacaohandelaren, -fabrikanten en -merken weigeren om hogere prijs te betalen.” Sinds 2013 betaalt Tony’s een hogere prijs, bovenop de Fairtrade-premie, zodat boeren een leefbaar inkomen verdienen. Samen roepen de organisaties alle chocoladebedrijven op om de Living Income Reference Price als nieuw uitgangspunt te gebruiken.

Foto door Kate Fishpool, Fairtrade

X
9 Shares
Share9
Pin