Wat is Dutch Coffee?

Wat is Dutch Coffee?
25/05/2015 koffieTcacao
In koffie
  • Dutch coffee
  • Dutch coffee

IN DE VOC-TIJD ONTWIKKELDEN NEDERLANDERS DE DUTCH COFFEE MAKER EN INTRODUCEERDEN DIE IN AZIË. IJSWATER DRUPPELT MET EEN INSTELBAAR TEMPO OVER GEMALEN KOFFIE. HET WATER HOUDT DE GEMALEN KOFFIE KOUD WAARDOOR DE VLUCHTIGE AROMA’S UIT DE KOFFIE NIET VERVLIEGEN EN DE VETZUREN NIET OPLOSSEN. OOK OXIDEERT DE KOFFIE NAUWELIJKS WAARDOOR DE KOFFIE VEEL MINDER ZUUR EN BITTER IS. NET ALS COLD BREW IS DUTCH COFFEE GOED HOUDBAAR.

Zettijd

4 tot 18 uur

De kenners

Jits Krol van Batavia Dutch Coffee leerde de methode kennen in Korea. Met Robert Nijhof werkte hij later in India. Daar ontstond het idee om de Dutch Coffee daadwerkelijk Dutch te maken. “Door onze zetopstelling kunnen we sinds oktober onze productie opschalen en consistenter koffie zetten”, vertelt Robert.

“Bij koffie die warm wordt gezet ver- vliegen veel aroma’s. Onze voorkeur gaat uit naar de Cold Drip methode, omdat het water hierbij druppel voor druppel door de gemalen koffie loopt. Hierdoor kan elke druppel weer smaak meenemen. Het water van een cold brew verzadigt zich op een gegeven moment en neemt dan geen smaak meer op. De methode die wij gebruiken heeft veel complexere smaken.”

Jits: “We gebruiken alleen single origin koffies. Wat ons betreft is dit dé methode als je de unieke eigenschappen van koffie uit een bepaalde regio optimaal wilt proe- ven. Onze Limu van Moyee is herkenbaar, hij lijkt het meest op ‘gewone koffie’. De Santuario en de Yirgacheffe van Bocca zijn complexer. Het herkomstgebied is zo bepa- lend. Dutch coffee staat internationaal dan ook bekend als de wijn onder de koffie.”

Dutch Coffee on the rocks

Robert: “Het lekkerst vinden wij hem on the rocks. 80 milliliter in een mooi whisky-glas en twee ijsblokjes erbij. Dan krijg je een pure beleving. Ondanks onze grote liefde voor pure, koude koffie zijn we ook aan het spelen met koffievariaties. Door de rijke smaken van Dutch coffee zijn er bij- voorbeeld fantastische cocktails mee te maken!”

Waar te proberen?

In Nederlanden België zijn er al wat zaken die een Dutch coffee maker hebben staan. Op de website van Batavia Coffee kun je de maker en de koffie, gebotteld in 350 milliliter wijnflesjes, bestellen. Jits: “Dutch coffee is een mooie toevoeging voor de horecawereld en wordt erg goed ontvangen. Op een kerstmarkt verkochten we in de kou al honderden flessen koude koffie… Dat is toch een goed teken!”


Ook benieuwd naar ander methoden voor koud gebrouwen koffie?

Wat is flash brew koffie?


Zeker ook benieuwd naar andere methodes om koud gebrouwen koffie mee te zetten!

Wat is cold brew koffie?

flash brew
cold brew
X
0 Shares
Share
Pin