Zwemmen in koffie bij De Koffiewerkplaats

Zwemmen in koffie bij De Koffiewerkplaats
09/09/2016 koffieTcacao
In evenementen, koffie
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats
  • De Koffiewerkplaats

Op de laatste zaterdag van augustus verzamelden Rotterdamse koffiebranders zich bij Aloha Bar voor de tweede editie van festival De Koffiewerkplaats. Met een temperatuur van 30ºC was het goed ‘zwemmen’ in de koffie.

Stipt om 10 uur vlogen de deuren van festival De Koffiewerkplaats open en werden koffieliefhebbers getrakteerd op een overvloed aan lokaal gebrande koffies, proeverijen en zelfs een koffietentoonstelling. En natuurlijk een gezonde dosis koffiepassie.

Het festival werd gehouden bij Aloha in het oude zwembad Tropicana. Om het product ‘koffie’ volledig te benutten nam deze Rotterdamse hotspot het afgelopen hun processen onder de loep. Buiten alleen te experimenteren met het branden van de koffie, hergebruiken ze nu bijvoorbeeld de vliesjes, de koffiedrab en zelfs de koffiebes in het restaurant.

Een product dat hier uit voort zijn gekomen is Aloha’s eigen bier Cascara White Stout, dat ze samen met bierbrouwerij Vet & Lazy ontwikkelde. Andere  voorbeelden zijn de bitterballen met oesterzwammen van Rotterdam, die erg lekker smaakt in combinatie met de ongewassen Ethiopië sidamo mayonaise en onze ultieme favoriet, de Boliviaanse cascara iced tea.

Koffiebier & cold brew

Ook bierbrouwerij Kaapse Brouwers serveerde koffiebier. In samenwerking met Stielman Koffiebranders, hun overburen in de Fenix Food Factory, ontwikkelde zij ook een stout bier en de Campfire Porter, beide verrijkt met Ethiopische ongewassen sidamo. Schot koffie zorgde voor de tweede ronde koude dranken tijdens een cold brew proeverij. Samen met Bram Marien van Urban Sloth Cold Brew serveerde John Schot zijn laatste cold brew experimenten.

De koffiewerkplaats

Koffiebranders in spé

Een koffiefestival is niet compleet zonder brandworkshops en cupping sessies. Ian van Evermore had een kleine thuisbrander naar het festival meegenomen om  jonge kinderen een mini-brandworkshop te geven. “Het is verrassend om te zien dat kinderen koffie lekker vinden en het echt willen proeven.” Zelf kreeg de brander recentelijk een masterclass van auteur Scott Rae. In de toekomst hoopt Ian vaker dit soort influentials in te vliegen.

Een korte introductie in het proeven van koffie en herkennen van smaken was zaterdag voor iedereen beschikbaar. Zo gaf Man Met Bril  elk uur een cupping. De tafel werd druk bezocht en ook alle andere koffie stands – Giraffe CoffeeroastersCoffee CompanyKetelbinkie en Kookpunt – hadden genoeg koffieliefhebbers om zich heen.

De Koffiewerkplaats

Groei voor Rotterdamse koffiescène

Tijdens deze tweede editie van festival De Koffiewerkplaats werd nog maar eens duidelijk dat de Rotterdamse koffiescène zich blijft ontwikkelen. De twaalf deelnemers weerspiegelden een stad rijk aan koffie.

Ook buiten dit koffiefestival is de groei te zien. Zo heeft Man Met Bril zijn hoofdkantoor vergroot aan de Vijverhofstraat en opent Heilige Boontjes zaterdag 10 september de deuren van de nieuwe locatie in het oude politiebureau aan het Eendrachtsplein. Op deze nieuwe locatie wordt alweer de tweede groep jongeren opgeleid binnen hun integratieproject waarbij ze een opleiding krijgen tot barista en/of brander.

X
0 Shares
Share
Pin