Koffie, thee en cacao in Zagreb | KTC Citytrip

Koffie, thee en cacao in Zagreb | KTC Citytrip
03/02/2014 koffieTcacao
In cacao, koffie, thee
Stadsbeeld Zagreb

KROATIË STAAT BEKEND OM ZIJN KUSTLIJN EN ZIJN PRACHTIGE EILANDEN. MAAR DE HOOFDSTAD ZAGREB IS EEN VERGETEN PAREL. TEN ONRECHTE, WANT DE LEVENDIGE STAD BARST UIT HAAR VOEGEN VAN ALLE CULTUUR. DEZE KARAKTERVOLLE MINIMETROPOOL LIGT KLAAR OM ONTDEKT TE WORDEN.


Bekijk de adressen en de video van de citytrip onderaan het artikel


Laten we het maar gelijk opbiechten. Veel vertrouwen in onze citytrip naar Zagreb hadden we als KTC-team niet. De oorlog in dit deel van het voormalige Joegoslavië ligt daarvoor bij ons nog te vers in het geheugen. Als we de stad vanaf de westkant binnenrijden, vrezen we het ergste. We doorkruisen wijken als Nieuw Zagreb. Ontworpen naar het ideaal van de socialistische heilstaat met grijze kazerne-achtige flats die als dominostenen in het gelid staan. Maar op het moment dat we in de buurt het imposante neo-classistische Centraal Station komen verandert het aanzien van de stad drastisch. Statige negentiende-eeuwse gebouwen, ontworpen naar het voorbeeld van Oostenrijks-Hongaarse pracht- en praal architectuur, domineren opeens het straatbeeld. Het station, ooit een halte van de Oriënt Express, blijkt de zuidelijke begrenzing te zijn van een binnenstad die ons keer op keer zal verbazen door zijn intimiteit en gezelligheid. Je wandelt hier van plein naar plein en van park naar park over drukke winkelstraten waar jonge, hippe locals in hun mooiste outfit flaneren. Zagreb heeft veel weg van Parijs of Praag, maar dan zonder de toeristenhordes die gedwee achter een opgestoken paraplu aanlopen.

Zagreb
Zagreb

Eliscafe

Onze kennismaking met de stad kan niet voortvarender van start gaan. We hebben afgesproken met professor Marinela Aleksovski. Zij doceert talen aan de Universiteit van Zagreb en is vaste gast van Zagrebs bekendste specialty coffeebar. We worden gastvrij door haar onthaald in het hippe café van viervoudig baristakampioen (in ‘06, ’07, ’08 en ’13) Nik Orosi.

Tout Zagreb komt in deze eerste en vooralsnog enige specialty coffee bar van de Kroatische hoofdstad samen. Voor we het weten staan we te kletsen met lokale beroemdheden. Aan het raam treffen we een bekende barista. Matija Hrka, barista-trainer bij Lavazza én tweevoudig barista-kampioen van Kroatië (’10 en ‘11) én oud leerling van Nik. Ook andere local heroes zoals bassist Ivica Propadelo van de band Teška Industrija en acteurs Krešimir Mikić en Damir Markovina mengen zich in het gesprek. Snel is het duidelijk dat men hier bepaald niet achterloopt. De laatste ontwikkelingen in koffieland zijn bekend. Inspirerende voorbeelden als Tim Wendelboe en Willy Hansen uit de Noorse coffee scene worden genoemd. Nik’s uitspraak in Barista Magazine wordt aangehaald: “Wendelboe is mijn grootse vijand, in die zin dat hij me altijd uitdaagt nog beter te presteren.” We horen ook dat de gastronomie in Kroatië grote stappen maakt. De new nordic cuisine is in een lokale vertolking ook in Zagreb opgepikt. We mogen Restaurant 5/4 niet missen, begrijpen we. Al is het alleen al om hun eigenzinnige benadering van koffie. We zullen er later op de dag geheel onverwachts al terechtkomen, maar dat weten we dan nog niet.

Hoe ontwikkelt volgens de heren de lokale coffee scene? “Hoewel hier op koffiegebied nog veel valt te winnen – de Kroaten zijn heel traditioneel – is het de laatste vijf jaar wel vooruitgegaan”, luidt het oordeel van de koffiegekken.


JE KRIJGT DIT ARTIKEL CADEAU. WIL JE OOK DE NIEUWSTE CITYTRIP’S LEZEN IN KOFFIETCACAO MAGAZINE? ABONNEER JE DAN NU!

Eliscaffee Zagreb
Eliscaffee Zagreb

Van laag naar hoog

In Zagreb kun je zoals gezegd alles prima aanlopen. Maar de hoogteverschillen kunnen wel aardig in je benen gaan zitten. De stad is opgedeeld in een boven- (Gornji Grad) en een benedenstad (Donji Grad). Daarom pakken wij de tandradbaan, waarmee we in no-time het politieke en godsdienstige centrum van Kroatië bereiken. Door onze zoektocht naar adressen hebben we het geluk deze hooggelegen wijken Gradec en Kaptol op uiteenlopende  tijdstippen te doorkruisen. Vooral de wijk Gradec laat, afhankelijk van het tijdstip van de dag, twee gezichten zien. Overdag is het er druk. De historische wijk kent vele toeristische trekpleisters. Het vormt met zijn kerken, doorkijkjes en klinkerstraatjes een romantisch decor voor huwelijksfoto’s. Ook als toerist kun je je hier met een spiegelreflex aardig vermaken. Heb je ‘panoramic view’ op je camera, dan ga je die instelling vanaf het uitzichtpunt Strossmartre zeker gebruiken. Ook de St. Markuskathedraal met zijn Lego-kleurige dakpannen doet het heel goed op de lichtgevoelige sensor. Ben je hier echter rond middernacht, dan loop je in Gradec door verstilde straten in het gelige licht van ruisende gaslantaarns. Mis overdag trouwens het Museum of Broken Relationships niet. Het is een maffe expositie van alledaagse voorwerpen die het verhaal vertellen van verbroken relaties. Van een Nokia telefoon tot roze handboeien.

 

Sfeerbeeld Zagreb
Esplanade Hotel

Daal je via de wijk Kaptol vanaf de St. Stefanuskathedraal af naar het lager gelegen Donji Grad dan kom je langs Amélie. Het is ‘sweets in top gear’ in deze cakeshop met zijn romantische poppenhuisinterieur. Amélie opende in 2010 en is nu al ‘wereldberoemd in Zagreb’ om haar macarons en huisgemaakte taarten. Je kunt er ook hartige zaken als quiches krijgen, maar daar komt niemand voor. Met name dé Amélie; een taart met bosvruchten, amandel en vanillecrème, is inderdaad waanzinnig lekker. En de thee en koffie? Ook hier Illy, maar als thee geen Dammann maar Twinings.

Conclusie

Op onze zoektocht door Zagreb is duidelijk geworden dat de kans op uitzonderlijke koffie of thee klein is. Voor specialty coffee is er feitelijk maar één adres. Theeliefhebbers komen er helemaal bekaaid af. Natuurlijk kunnen zij voor een high tea het Esplanade Hotel bezoeken. Maar dat is meer bijzonder om zijn locatie dan om de thee die we er dronken. Is dat een teleurstellende conclusie? Nee, Zagreb is een ongelofelijk sfeervolle stad en biedt voor een korte citytrip meer dan genoeg adressen waar je ook culinair kunt genieten.

KOFFIE

Eliscaffe
Ilica 63
www.eliscaffe.com

Café Velvet
Dežmanova 9

K&K
Jurišićeva 5

Knjiga & Kava, boeken en koffie, is een sfeervol café vol met oude boeken en foto’s.

ZOET

Cukeraj
Britanski trg 9
www.cukeraj.hr

Amélie
Stara Vlaška 6
www.slasticeamelie.com

Slasticarnica Zagreb
Masarykova 4
www.slasticarnica-zagreb.com

Patisserie en ijssalon in Zagreb met mooi terras op straat naast het standbeeld van uitvinder Nikola Tesla. Goede vruchtentaarten, zoals een millefeuille met room en aardbei. Koffie van Illy en Dammann thee (zakjes). Niet duur! Taart € 2,-.

Kras
Ilica 15

Kras is de beroemdste chocolatier van Kroatië. Bezoek waard vanwege de chocoladecocktails (‘s avonds) en chocoladedranken. Onze favorieten; alles met de naam Bajadera erop. Oh ja, vergeet de koffie maar…

ETEN

Dolac Market
Dagelijkse markt net ten noorden van Trg Josipa Jelacica plein. De kleurrijke kramen bieden veel lokale producten. Wat wij biologisch noemen, heet hier voedsel.

DRINKEN

Vinoteka Bornstein
Kaptol 19
bornstein.hr
Bornstein is dé wijnbar van Zagreb. Enthousiast personeel deelt graag kennis met je over Kroatische wijnen in bijzonder mooie kelderruimte.

MUSEA

Museum of broken relationships
Ćirilometodska 2
brokenships.com

Museum of Contemparary Art
Av. Drubrovnik 17
Ten zuiden van het centrum en de rivier Java ligt dit fantastische museum ontworpen door de architect Igor Franíc. Geen vaste collectie maar een ‘collection in motion’.

OVERIG

Jarun
Zuidwestelijk van de stad ligt dit waterrijke recreatiegebied. De Rivièra van Zagreb noemen de Kroaten het zelf. Dat is wat veel eer, want de restaurants en kioskjes hebben de allure van een vakantiepark. Toch is dit big funvoor sportievelingen. Vooral de sleeplift voor waterskiëers is cool!

SLAPEN

Esplanade Hotel
Mihanoviceva 1
esplanade.hr

Fameus luxe hotel, gebouwd voor reizigers van de Oriënt Express. In 2012 onderscheiden tot het beste hotel van Kroatië.

HANDIG

Zagreb Funicular
Tomić Straat
Deze 66 meter lange tandradbaan uit 1890 brengt je in no-time van de lage stad (Donji Grad) naar de Strossmayer promenade in de hoge stad Gornji Grad.

Zagreb card
Met de Zagreb-card kun je 24 of 72 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je 50 procent korting op museumtickets. Verkrijgbaar bij hotels, VVV en online:
zagrebcard.com/?lang=en

Video citytrip Zagreb

0 Shares
Share
Pin