WIN: toegangstickets voor Chocolate Nation

WIN: toegangstickets voor Chocolate Nation
08/08/2019 de redactie

WAAR VROEGER DE HAAIEN, ROGGEN EN SCHILDPADDEN VAN AQUATOPIA RONDZWOMMEN, BEVINDT ZICH SINDS JANUARI ’S WERELDS GROOTSTE CHOCOLADEMUSEUM MÉT EIGEN BEAN-TO-BAR ATELIER EN RESTAURANT. DE MEESTERBREINEN ACHTER CHOCOLATE NATION ZIJN CHOCOLADEFANATEN JEROEN JESPERS EN MICKELLE HAEST, DIE SAMEN MET BELGISCH CHOCOLATIER PATRICK AUBRION EN CHEF-KOK THOMAS VAN DE WEYER ANTWERPEN EEN NIEUWE, INTERACTIEVE TOERISTISCHE TREKPLEISTER HEBBEN GESCHONKEN. 

Vanaf Antwerpen Centraal is het makkelijk oversteken naar de nieuwste bezienswaardigheid van de stad: Chocolate Nation. Gevestigd in een hoekpand van het iconische gebouw van onder meer het Radisson Blu Astrid Hotel bevindt zich nu een eigentijdse, 4000 m2 grote experience, volledig gewijd aan Belgische chocolade. De oprichters Jeroen Jespers en Mickelle Haest, die elkaar leerden kennen bij uitgeverij De Bezige Bij, waar de Belg adviseerde en de Nederlandse haar boeken uitgaf, deden er ruim drie jaar over om het concept te realiseren. “Ik schreef al een hele tijd niet meer fulltime, omdat het toch bijzonder ingewikkeld is om daar heel je boterham mee te verdienen. Laat staan dat er nog hagelslag op kan”, zegt Mickelle. “Samen zijn we als chocoladeliefhebbers, geïntrigeerd door wat Belgische chocolade wereldwijd zo geliefd maakt, begonnen aan onze ontdekkingstocht.”

chocolate nation
Chocolate Nation
Chocolate Nation

Het tweetal sprak met ervaringsdeskundigen zoals Callebauts Luc De Rooms en Luc Rombouts, reisde af naar een cacaoplantage in Ghana en bezocht tientallen andere chocolademusea. “We wilden absoluut geen clichémuseum opzetten. Geen stoffige vitrinekasten met een informatiebordje ernaast”, legt het stel uit. Interactief, dát moest het worden. Als een reeks minitheaterstukken die elkaar opvolgen, verkent Chocolate Nation de innige romance van België met de zoete lekkernij. De bonbon, ballotin, Magnum, Chokotoff en de ruby: het zijn Belgische uitvindingen. Deze innovaties, maar ook de chocoladetradities, geschiedenis, merken en producten die voor de wereldwijde reputatie zorgden, komen aan bod in het splinternieuwe museum. Mickelle: “We hopen dat iedereen met meer kennis vertrekt dan dat ze kwamen, zonder dat ze het gevoel hebben ‘lieve help wat een uitputtingsslag was dit’.”


KOFFIETCACAO BEZOCHT CHOCOLATE NATION VOOR DE ZOMEREDITE #KTC31. KOOP HET NUMMER IN DE WEBSHOP EN LEES DE HELE REPORTAGE OVER HET INDRUKWEKKENDE CHOCOLADEMUSEUM.


Geen weg terug

Jeroen en Mickelle bekeken verschillende locaties in verschillende steden, maar kozen uiteindelijk voor Antwerpen vanwege het historische belang. Jeroen: “In 1831 werd hier de eerste chocoladefabriek van België geopend. Het Provinciaal Instituut PIVA, de school voor onder andere patisserie waarmee we veelvuldig samenwerken, is hier gevestigd. En Antwerpen is tot op de dag van vandaag één van ’s werelds grootste opslaghavens van cacao. Daarom wilden we Chocolate Nation graag hier vestigen.” Uiteindelijk was het Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen, die het stel attendeerde op de aanstaande sluiting van Aquatopia. De nieuwe eigenaar van het gebouw had niks met entertainment en vissen. “En zo tekenden we in de zomer van 2016 de eerste overeenkomst en was er no way back”, zegt Jeroen licht melancholisch. Bijzonder is dat alles is gerealiseerd zonder één euro subsidie. “Dat was helemaal niet de opzet”, licht Jeroen toe. “Dit type project voldoet aan alle criteria om in aanmerking te komen voor een overheidssubsidie, maar om een of andere duistere reden is het uiteindelijk niet gelukt.” Het duo stond op dat moment te ver in het proces en kon, maar wilde ook niet meer terug. Na precies een jaar en één maand verbouwen, waarbij het Mickelle was die alle aannemers op de werf achter de vodden zat, knipte de burgemeester op woensdag 27 maart symbolisch het lint door. Sindsdien is Chocolate Nation officieel geopend.

Win een bezoek

Deel op Instagram jouw ultieme chocomoment onder de hashtags #chocolatenation, #octaveantwerp en #ktc31 en maak kans op een dag naar hartenlust chocolade proeven in Antwerpen! We geven twee toegangskaarten voor Chocolate Nation en twee desserts bij Restaurant Octave weg.

Deze actie loopt tot 20 september 2019.

5 Shares
Share5
Pin