Chocolade op windenergie

Chocolade op windenergie
09/12/2012 de redactie
In cacao

In februari 2013 zullen 60.000 repen chocolade de Atlantische oceaan oversteken per zeilboot. Zonder motor, puur op windenergie. De vijf ton (!) chocolade zal in twee maanden van Granada naar Europa varen op een 32 meter lange Brigantine Schooner. Dit is de tweede keer ooit dat dit gebeurt. Eerder dit jaar voer The Granada Chocolate Company in twee maanden van Grenada naar Amsterdam. Duurzamer wordt je chocolade niet.

Chocolate Company

The Granada Chocolate Company maakt heerlijke, biologische en maatschappelijk verantwoorde chocolade. Op het Caribische eiland Grenada verbouwen ze de cacao én maken ze de chocolade. De coöperatie werd opgericht door Mott Green. Nog voor zijn betrokkenheid bij deze chocoladeproductie was Mott actief met zonne-energie. De chocoladefabriek is dan ook uitgerust met zonnepanelen.

Chocolade per catamaran

Daarnaast transporteert Mott al sinds jaren de chocolade naar de omringende eilanden met windenergie: op zijn eigen catamaran. Al zeilend ontstond zijn droom om al zijn chocolade te vervoeren per zeilschip. Toen hij in 2011 in contact kwam met de Nederlandse rederij Fair Transport, was de link snel gelegd. Resultaat: het eerste CO2-neutrale transatlantische chocoladetransport ooit.

De planning

Het schip met nieuwe kapitein en bemanning ligt nu in Kaapverdië, voor de kust van West-Afrika. En wordt in gereedheid gebracht voor de reis naar de Caribbean. In de eerste week van februari komt het aan in Grenada. Een paar dagen later zullen de 60.000 repen worden ingeladen en zal de reis beginnen. Europa wordt, als alles goed gaat, begin april bereikt. Er is een geïsoleerde koelruimte in het schip gebouwd, gevoed door zonne- en windenergie. Mott zal ook nu weer meevaren om de kostbare vracht in de gaten te houden.

Bekijk hier het interview dat koffieTcacao magazine vorige maand met Mott had.

Volg Mott en het transport op zijn blog…

X
0 Shares
Share
Pin