Hoe gebruik je de Chemex? | Zetmethode

Hoe gebruik je de Chemex? | Zetmethode
11/11/2017 koffieTcacao
In koffie

ER ZIJN EINDELOZE MANIEREN OM JE KOFFIE EN THEE TE ZETTEN. DE ENE METHODE LUISTERT NAUWER DAN DE ANDERE. EEN GOEDE INSTRUCTIE KAN DUS NOOIT KWAAD. VOOR NUMMER 1 LEGGEN WE JE DE CHEMEX UIT (MATEN OP BASIS VAN 900 ML MODEL)

  1. Kook het water en weeg 54 gram aan koffiebonen af. Plaats een Chemex-filter in het bovenste gedeelte van de Chemex met de 3 lagen aan de kant van de schenkopening.
  2. Schenk een goede hoeveelheid water over de filter om de filter van een papier-smaak te ontdoen
  3. Schenk voorzichtig het water eruit maar zorg dat de filter erin blijft zitten. Plaats de gehele Chemex op een weegschaal en stel deze af op nul.
  4. Maal je koffiebonen (grovere maling) en giet deze in de filter waarna de weegschaal weer op nul wordt ingesteld.
  5. Nadat het water is afgekoeld tot 90 graden schenk 100 gram water over de gemalen koffie en start een timer van 45 seconden. Dit noemt men de ‘bloom’ periode.
  6. Schenk hierna het overige water in een roterende beweging over de koffie. Stop wanneer de weegschaal 400 gram aangeeft. Zorg altijd dat er 5 cm vrij blijft tot de rand van de Chemex.

Bij een goede maling zal de koffie klaar zijn in 3,5 tot 4 minuten.

chemex

Je krijgt dit artikel cadeau! Wil je ook de nieuwste artikelen lezen in koffieTcacao magazine?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X