Brits Bakboek: vier recepten voor een afternoontea

Brits Bakboek: vier recepten voor een afternoontea
26/03/2020 koffieTcacao
In recepten, thee
brits bakboek

CULINAIR AUTEUR EN FOTOGRAAF REGULA YSEWIJN DEELT IN HAAR NIEUWE BRITS BAKBOEK HAAR HONDERD FAVORIETE BRITSE RECEPTEN VOOR ZOET EN HARTIG GEBAK. WIJ LICHTEN EEN TIPJE VAN DE SLUIER MET VIER LEKKERE RECEPTEN, DIE BIJ EEN TRADITIONELE AFTERNOON TEA NIET MISSTAAN. 

brits bakboek

Brits recept: theebrood

voor 6-10 personen

Dit tea loaf is een heerlijk sappige cake die dagen goed blijft en met de tijd alleen maar beter wordt. Heerlijk met goede boter.

INGREDIËNTEN
175 gr krenten / 80 gr rozijnen / 250 ml sterke Engelse thee / 260 gr bloem / 110 gr rietsuiker / 120 gr bruine suiker / tl koekkruiden / 50 gr gekonfijte citrusschil / 15 gr bakpoeder / 1 ei / boter om in te vetten / bloem om te bestuiven

BEREIDING
Voor een broodblik (900 gr)

  • Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet de hete thee erover. Laat een nachtje wellen.
  • Verwarm de oven voor op 150º en vet de bakvorm in.
  • Voeg de bloem, suikers, specerijen, gekonfijte schil, het bakpoeder en ei toe en meng het geheel goed. Schep in het broodblik.
  • Bak anderhalf uur in het onderste deel van de oven. Check de gaarheid van de cake na 1 uur en bedek met folie als hij te donker dreigt te worden. Serveer met boter.
afternoon tea

Brits recept: Rich tea biscuits

Voor 28 koekjes

Theebiscuits zijn de ideale dippers voor koffie en thee. Ze hebben een eenvoudige smaak en blijven lang krokant!

INGREDIËNTEN
280 gr bloem / 1 el bakpoeder / snufje zout / 65 gr rietsuiker / 65 gr koude boter, in blokjes / 150 ml koude melk / bloem

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 200º en bekleed een of twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een grote kom en wrijf de boter in de bloem totdat je een mengsel krijgt dat lijkt op grof broodkruim. Giet de melk erbij en gebruik je vingers om het te mengen, tot het een deeg wordt. Kneed het kort.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad, verdeel het in tweeën en rol de helft ervan zo dun mogelijk uit (houd er rekening mee dat de biscuits rijzen en ongeveer twee keer zo hoog worden). Steek de biscuits uit met een uitsteekvorm van 7 centimeter doorsnee en herhaal met de andere helft van het deeg.
  • Prik de biscuits in met een vork en leg ze op de bakplaat. Bak de biscuits 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.

INTERVIEW REGULA YSEWIJN

 

 


Culinair auteur van Brits Bakboek, Regula Ysewijn, was onze Stamgast voor #ktc27. In haar favoriete koffiezaak Sister Bean in Mechelen spraken we de schrijfster, fotografe en jurylid van Bake Off Vlaanderen over haar fascinatie voor alles wat Brits is, tweehonderd kookboeken en honderd paar schoenen. Lees het interview met Regula Ysewijn hier.


 

brits bakboek

Flapjacks

8-10 haverrepen

De Engelsen houden enorm van flapjacks: een mueslireep gemaakt van haver, suiker, siroop en boter. Je kunt ze bijna bij iedere bakker kopen, maar ze zijn ook eenvoudig zelf te maken. Wees creatief en voeg naar smaak noten, krenten, gedroogd fruit of chocolade toe.

INGREDIËNTEN
220 gr haver- of speltvlokken / 200 gr boter / 100 gr gouden siroop, ahornsiroop of honing / 50 gr bruine suiker / snufje zeezout / boter om in te vetten / bloem om te bestuiven / chocoladedruppels

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 160º en bekleed de bakvorm van 20×20 cm met bakpapier.
  • Blitz de havervlokken 3 seconden in een blender om de grote stukken te breken.
  • Smelt de boter in een middelgrote pan op laag vuur: zorg dat de boter niet bubbelt. Voeg de siroop of honing, de suiker en het zout bij de gesmolten boter en roer tot de suiker opgelost is. Neem de pan van het vuur en meng de haver- of speltvlokken plus de andere optionele ingrediënten er doorheen.
  • Schep het mengsel in de bakvorm en druk goed aan. Bak 20-30 minuten in het midden van de oven en laat dan nog een kwartier rusten in de bakvorm.
  • Haal de flapjacks na 15 minuten uit de vorm en snijd ze in repen of vierkantjes.
  • Voor een chocoladetopping laat je chocoladenibs op de warme cake smelten Verspreid de chocolade met een spatel over de chocolade. Laat afkoelen in de bakvorm en snijd dan in repen of vierkantjes. 
brits bakboek

Koffie- en walnotentaart

Voor 6-8 personen

Coffee and walnut cake is een favoriet van vele Britten. Je kunt een cake versieren met botercrème, of je maakt verschillende laagjes met botercrème ertussen.

INGREDIËNTEN CAKE
225 gr boter / 200 gr rietsuiker / 4 eieren / 3 tl oploskoffie* / snuifje cacao en kaneel / snufje zeezout / 2 tl bakpoeder / 225 gr bloem / 75 gr walnoten

INGREDIËNTEN BOTERCRÈME
240 gr boter / 400 gr poedersuiker / 2 grote tl oploskoffie*

* opgelost in 1 el heet water, afgekoeld

BEREIDING
Voor twee ronde bakvormen van 18-20 cm

  • Verwarm de oven voor op 180º en vet de bakvormen in.
  • Klop de boter en suiker in een kom tot een romig geheel. Voeg een voor een de eieren toe, klop totdat elk ei volledig is opgenomen. Voeg bij laatste ei ook een theelepel bloem toe om te voorkomen dat het schift. Roer de oploskoffie, cacao, kaneel en het zout erdoor.
  • Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Meng de walnoten erdoor, verdeel het beslag over de cakevormen en strijk de bovenkant glad. Plaats in het midden van de oven en bak 20-25 minuten.
  • Laat de cakes 5 minuten rusten. Laat ze uit de vorm op een rooster verder afkoelen.
  • Voor deze makkelijke botercrème klop je de boter zacht tot deze wit ziet; dit is een belangrijke stap. Voeg vervolgens lepel voor lepel de poedersuiker toe. Tot slot voeg je de oploskoffie toe. Mix tot de botercrème luchtig is.
  • Kies de cake met de gladste bovenkant en leg deze opzij. Besmeer of bespuit de andere cake met botercrème. Plaats de mooiste cake bovenop en druk heel lichtjes aan. Breng de botercrème aan op de bovenkant van de cake en versier naar keuze met halve walnoten.

Brits bakboek

 

 

BRITS BAKBOEK

Regula Ysewijn
€ 31,99
ISBN 978904884689
Verkrijgbaar bij 
bol.com

 

 

Tekst en fotografie Regula Ysewijn, bron Brits Bakboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X