BITTER Chocolate Stories

BITTER Chocolate Stories
13/10/2017 koffieTcacao
Website l BITTER chocolate stories paradox

Op 13 oktober opent in de Beurs van Berlage in Amsterdam de expositie BITTER Chocolate Stories van Tony’s Chocolonely en documentairemaker Paradox. De expositie geeft inzicht in het leven van vijftien tieners uit Burkina Faso, die als kind gedwongen werkten in de cacaoindustrie.

Tony’s Chocolonely en Paradox willen met BITTER Chocolate Stories bijdragen aan de bewustwording van de problematiek in de cacaoindustrie. De expositie en het boek tonen de complexiteit van de cacaoindustrie. Lage productiviteit van de plantages, het gebrek aan kennis en middelen bij de boeren, de monocultuur en politieke onrust. Vaak zijn kinderen hier de dupe van. BITTER Chocolate Stories gaat over hun verhalen. In het bijzonder die van vijftien tieners: Bassirou, Valerie, Augustin, Sarata, Mohamed, Cedric, Ghislain, Issaka, Bèbè, Kassoum, Laeticia, Alexis, Cathérine, Josias en Edyon.

BITTER Chocolate Stories

Ghislain en Valerie 2017, © Joana Choumali

Portretten en verhalen

De geportretteerde tieners komen uit Burkina Faso en werkten tegen een minimale of geen betaling op de cacaoplantages in Ivoorkust. Inmiddels zijn ze terug in Burkina Faso en wonen ze in een centrum waar ze een opleiding volgen, samen met andere kinderen afkomstig van de plantages. De Ivoriaanse fotograaf Joana Choumali portretteerde de vijftien tieners in dit opleidingscentrum. Journalist Marijn Heemskerk interviewde hen en andere spelers uit de cacaosector over hun jeugd, het werk op de plantage en hun toekomstdromen. De expositie toont de wereld die schuilgaat achter de chocoladereep en laat bezoekers ervaren hoe ook hun keuzes een industrie en daarmee het leven van kinderen kunnen beïnvloeden.


Tony’s Chocolonely droomt van: Chocoladefabriek


Fotoboek

Er is ook een fotoboek ontwikkeld met de gelijknamige titel BITTER Chocolate Stories. Dit fotoboek bevat achtergrondinformatie, infographics en interviews met de geportretteerde kinderen en andere spelers binnen de sector. Het boek verschijnt in zowel Nederlands als Engels en is te koop voor €29,50 in de Beurs van Berlage, de Tony’s Stores, de webshop van Tony’s Chocolonely. Van elk verkocht boek gaat €5,- naar het centrum in Burkina Faso waar de kinderen zijn geportretteerd.

De expositie BITTER Chocolate Stories is te zien van 13 oktober tot en met 22 november 2017 in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

7 Shares
Share7
Pin