Bean14 – Guernsey

Bean14 – Guernsey
15/10/2013 de redactie
  • bean14
  • bean14
  • bean14

Guernsey is een van de kanaaleilanden tussen Engeland en Frankrijk met zo’n 16.000 inwoners en één branderij.

Chris Bader was al lange tijd een hobby-brander in de garage van zijn ouders. Chris: “Tijdens mijn huwelijksreis naar Hawaï in 2006 ontmoette ik Tom Greenwell van Greenwell Farm. Hij teelt niet alleen koffie, maar verwerkt en roostert ook zijn eigen koffie. Onze gesprekken waren zo inspirerend dat ik, eenmaal terug op Guernsey, besloot mijn baan op te zeggen. Ik gaf mezelf twee jaar om Bean14 van de grond te krijgen”. Hij bouwde een branderij in één van de oude rozen kassen van zijn vader. Ruim zeven jaar later drinken de bewoners van Guernsey maar liefst 15.000 kilo Bean14 koffie per jaar.

Chris levert zijn blends aan restaurants, hotels, kantoren en supermarkten. “Guernsey is te klein voor specialty-coffeebars. Al serveert koffiebar Woodies nu wel een single Costa Rica van mij.” Voorlopig heeft Chris zijn handen vol aan arabica blends, espressomachines en baristatrainingen.

Op de honderdenvierkante meters in de kas zijn alle fases van de koffieketen te zien. Natuurlijk de planten, een geïmproviseerd droogbed en een knalgele Ambex-koffie-brander. Maar het echte pionierswerk vindt plaats in het hart van de kas. Hier experimenteert Chris volop met het kweken van koffieplanten. Momenteel teelt hij de Catura, een kruising tussen arabica en robusta. De eerste planten dragen al vrucht en als het proces is uitontwikkeld zullen er snel meer kassen gevuld worden. Hoewel Guernsey een warm klimaat heeft blijven de winters een uitdaging.

Wat ooit begon als hobby is uitgegroeid tot een koffie-branderij van ‘eilandformaat’!


Machines: LaSpaziale
Molens: LaSpaziale en Mahlkönig
Koffie: Bean14 melanges
Thee: Sukilosse thee


Bean14
The Vinery, La Rue Des Reines, Forest | Guernsey, Engeland
bean14.com

X
0 Shares
Share
Pin