Barry Callebaut traint cacaoboeren Ivoorkust

Barry Callebaut traint cacaoboeren Ivoorkust
13/09/2016 koffieTcacao
In cacao
barry callebaut cacao ivoorkust

Barry Callebaut slaat de handen ineen met internationale kredietverstrekker IFC en duurzaam handelsinitiatief IDH  om de cacaoteelt in de Ivoorkust te verduurzamen en meer rendabel te maken voor cacaoboeren en coöperaties ter plekke.

Om dit initiatief van de grond te krijgen investeert Barry Callebaut met de partners gezamenlijk $9 miljoen dollar. Deze investering moet uiteindelijk resulteren in een winst van $24 miljoen dollar voor de zelfvoorzienende boeren. Naar verwachting van IDH frontman Joost Oorthuizen zullen tegen 2020 ongeveer 103.000 boeren hun inkomen én onderneming zien groeien.

barry callebaut cacao Ivoorkust

Hulp

Op kredietbasis worden er twee verschillende pakketten rechtstreeks aan de cacaoboeren en coöperaties verstrekt. Het basispakket omvat een opleiding waarin thema’s als snoeitechnieken en gewasbescherming worden behandeld. Kredietwaardige boeren met bomen jonger dan twintig jaar kunnen zich daarnaast ook aanmelden voor het tweede pakket wat voorziet in de levering van meststoffen.

Echter, een cruciaal element dat het ware verschil gaat maken, is de individuele coaching die de boeren ontvangen op hun boerderij. Hiervoor worden medewerkers van Barry Callebaut ingezet die zijn opgeleid op het gebied van bedrijfsbeheer, agronomie en volwassenonderwijs.


Meer Barry Callebaut: Tekort aan chocolade


Om het productiviteitspakket op krediet te ontvangen, wordt de cacaoboer geholpen een bankrekening te openen. Hierop moet hij vooraf een deel van het krediet sparen, voordat hij het pakket kan ontvangen. Barry Callebaut hoopt zo de cacaoboer te stimuleren als ondernemer en hem in staat te stellen mee te groeien met de markt.

barry callebaut cacao ivoorkust

Bean to bar

“De vraag naar cacao stijgt”, zegt Alzbeta Klein van IFC, “maar het aanbod is niet evenredig gestegen doordat de boeren – waarvan velen slechts twee tot drie hectaren bewerken – geconfronteerd worden met de typische landbouwrisico’s zoals het klimaat en beperkte toegang tot krediet.”

Dit partnerschap tussen Barry Callebaut, IFC en IDH moet de Ivoriaanse cacaoboeren helpen meer en en een betere aansluiting te vinden tot cacao-inkopers. Duimen maar!

X
0 Shares
Share
Pin