Barista aan Zet: Rita Balrak

Barista aan Zet: Rita Balrak
06/05/2021 de redactie
In koffie
Rita Balrak

Barista aan Zet Rita Balrak

ELKE EDITIE VRAAGT KTC EEN BARISTA NAAR ZIJN FAVORIETE ZETMETHODE MET BIJBEHOREND RECEPT. DIT KEER ZET RITA BALRAK, MEDE-EIGENAAR VAN DE ROTTERDAMSE KOFFIEHOTSPOT MECCA, EEN GEWASSEN KOFFIE UIT COLOMBIA MET HAAR MOOISTE V60, EEN ROZE. 

Favoriete zetmethode: V60
Koffie: Argote. Een gewassen, 18-uur lang gefermenteerde koffie van producenten Juan Pablo en Efrain Argote uit Nãrino, Colombia
Smaakomschrijving: donkere chocolade met een lichte zoetheid van rode appel en frambozen
Brander: Shokunin Coffee Collective
Prijs: € 10,19 voor 250 gram 


Hoeveelheid: 18 gram op 300 milliliter water. Voor de special nog 2 gram kruidenmix.
Maalgraad: grof, filtermaling. Stand 9 op de Mahlkönig EK43.
Doorlooptijd: 3 minuten. Bestrijk met een ronde kwast zachtjes het filter met het kruidenmengsel. Start daarna de brew door 40 milliliter op de koffie en gemalen kruiden te schenken en 30-40 seconden te laten bloomen. Schenk daarna met een roterende beweging vrij snel door naar 200 milliliter. Schenk, als de koffie is doorgelopen, de laatste 100 milliliter in een rechte straal op en roer voor de juiste balans met een houten lepeltje kort, maar vrij krachtig door.
Water: Gefilterd water 95  

Tip van Rita Balrak

“Voeg een eigen kruidenmix toe. Tonkaboon heeft bijvoorbeeld een zachte smaak, vergelijkbaar met vanille en amandel, die mooi met koffie combineert. Let er alleen op dat de kruiden niet te overheersend zijn en dat je niet te veel gebruikt. Het ‘dusten’ van het filter met een kwastje zorgt al voor een interessant geheel.”

Fotografie Aukje van Rossum


Bekijk ook de favoriete koffierecepten van:


Wendelien van Bunnik-Verver

Zjevaun Janga

146 Shares
Share146
Pin