The Amsterdam Coffee Festival: spoedcursus koffiejargon

The Amsterdam Coffee Festival: spoedcursus koffiejargon
05/03/2018 koffieTcacao
In evenementen, koffie

CORTADO, COLD DRIP, SINGLE ORIGIN EN PULPED NATURAL. MET NOG 5 DAGEN TE GAAN, GEVEN ONZE VRIENDEN VAN THE AMSTERDAM COFFEE FESTIVAL EEN SPOEDCURSUS KOFFIEJARGON WEG.

Voor barista’s begint alles bij het kiezen van de koffieboon, omdat die voor het grootste deel de smaak van je kop koffie bepaald. Geen boon die hetzelfde smaakt. In specialty coffee bars staan de koffiesoorten vaak op een krijtbord geschreven, omdat ze constant wisselen. Iedere koffieoogst is ten slotte weer anders.

Landen van herkomst liggen rond de evenaar, zoals Panama, Ethiopië en Indonesië. De onuitspreekbare woorden als Yirgacheffe, Chiriquí en Minas Gerias zijn namen van de exacte gebieden waar de koffie vandaan komt en maakt de koffiesoort een ‘single origin’. Soms is zelfs de naam van de koffieplantage bekend, dit zijn de ‘single estate’ koffiesoorten. De herkomst heeft veel invloed op de smaak die je mag verwachten van de koffiebonen. Over het algemeen heeft arabicakoffie uit Midden-Amerika smaaktonen van cacao en noten, uit Oost-Afrika fruittonen en uit Azië mag je kruidige smaken verwachten.

Met de verwerkingsmethode zet de koffieboer een eigen handtekening op een koffie. De twee belangrijkste methodes zijn de gewassen (‘washed’)  en de ongewassen (‘natural’) methode. Bij de eerste methode wordt de boon zo snel mogelijk uit de bes gehaald en blijft de smaak van de koffie verfijnd. Bij de tweede methode wordt de koffieboon in de bes gedroogd, waardoor de smaak van de koffie wat zoeter en ‘wilder’ wordt. Alle andere methodes, zoals honey processed en pulped natural, zitten tussen gewassen en ongewassen in, met variatie in het moment van het verwijderen van de koffieboon uit de bes.

Als je de koffiesoort hebt gekozen, blijft er nog één grote beslissing over: de zetmethode. De glimmende espressomachine trekt de aandacht in iedere koffiebar, maar niet iedere koffiesoort is geschikt voor een espresso. Door het kiezen voor een filtermethode als Chemex, Hario V60, Clever of Aeropress, krijg je de kans om je gekozen koffie echt goed te proeven. Barista’s hebben vaak al uitgebreid geëxperimenteerd met alle variëteiten op het menu en helpen je graag een keuze te maken. Toch liever een espresso of iets met melk? Zorg dan dat je de koffiemenu basics onder de knie hebt!

The Amsterdam Coffee Festival 2018

Koffie-basics: van ristretto tot cold drip

Een espresso, cappuccino en latte; ze zijn je niet vreemd, maar wat is het verschil tussen een macchiato en een cortado? Een cold brew en een iced coffee? Maak gebruik van een lesje koffierecepten:

Ristretto: een zeer korte, maar geen halve espresso. De volledige extractie heeft een mini kopje als resultaat, voor de liefhebber van een koffiesmaakexplosie.

Americano: een ‘lange espresso-based koffie’. 2/3 deel is heet, niet kokend water, daarop een espressoshot.

Lungo: vaak verward met een ‘gewone koffie’. Het is een lange koffie gezet met een espressomachine waarbij een grove maling koffie wordt gebruikt, waardoor de koffie sneller doorloopt. Tien jaar geleden nog heel gewoon, nu onder barista’s not done. Vermijden dus.

Macchiato: een espresso met een ‘vlekje’ microfoam.

Cortado: een espresso met een scheutje warme melk, eventueel met een dun laagje microfoam.

Flat White: het recept waar barista’s uren over kunnen discussiëren. We houden het op een dubbele espresso in een cappuccinokop, aangevuld met dun microfoam. Uiteraard met latte art.

Iced espresso/koffie: een espresso of (filter)koffie, direct gezet op ijsblokjes. Liefhebbers drinken hun iced espresso puur, on the rocks.

Iced latte/cappuccino: bij dit recept verdwijnen de ingrediënten van een latte of cappuccino met ijs in de blender. Vaak aangevuld met een suikersiroopje, maar je begrijpt, de echte koffienerd houdt het bij de basics. Ook populair met bijvoorbeeld kokosdrank.

Cold Brew: super hip, huisgemaakt of in flesjes met mooi design verkrijgbaar. Cold Brew wordt gemaakt in vaten met koud water en gemalen koffie. Klinkt eenvoudig en met de juiste verhouding is dat het ook. Let op, dit drankje heeft een hoog cafeïnegehalte.

Cold drip: soms kom je ze tegen, torenhoge cold drip installaties. Letterlijk druppel voor druppel valt op de gemalen koffie en loopt langzaam door in een flesje. Dit proces duurt enorm lang en wordt vaak met speciale koffiesoorten gemaakt. Dus als je het spot, altijd proberen!

Filter: filterkoffie staat op bijna ieder koffiebarmenu als tegenhanger van de espressomethode. Gezet met een handmethode als Hario, Chemex en Aeropress of met een filterapparaat als Moccamaster of Bunn.

Extractie: barista’s zijn de hele dag bezig met chemische processen, koffie zetten. Ze extraheren smaak, aroma en kleur (en cafeïne!) uit gemalen koffie. Dit kan ook helemaal misgaan, waardoor de koffie te bitter wordt of te waterig blijft. “De extractie is goed” is een politiek correcte reactie als een barista de koffie niet lekker vindt, maar het wel goed is gezet.

Microfoam: fijn melkschuim zonder bellen en bubbels, kan ook worden gemaakt met bijvoorbeeld soja- en amandeldrank. De echte show zit ‘m in de latte art die ze ermee kunnen schenken.

Latte Art: melkkunst in eenhet figuur van microfoam in je latte, cappuccino, flat white en zelfs je cortado. Een hartje, rosetta en zo’n beetje de hele dierentuin kanunnen worden geschonken. Hier komt geen sjabloon of toeval bij kijken, het is van de hand van de maestro. Juist, van je barista.

The Amsterdam Coffee Festival 2018

200 koffiesoorten in één weekend

Voor iedere beginnende en gevorderde koffieliefhebber is The Amsterdam Coffee Festival het jaarlijkse evenement om naar uit te kijken. De ideale plek om nieuwe koffiesoorten te ontdekken en onbeperkt te proeven en te vergelijken. Kijk uit naar meer dan 200 koffiesoorten – daar zit zeker jouw nieuwe favoriet tussen. Naast koffies proeven, ontdek je ook de nieuwste zetmethodes, zie je de beste barista’s in actie en kom je innoverende producten tegen die je het komende jaar in koffiebars terugziet.

The Amsterdam Coffee Festival 2018

Tickets

Nog geen ticket voor The Amsterdam Coffee Festival? Bemachtig jouw ticket hier. Met de code: KTCACF koop je tot en met donderdag 2 kaarten voor €25 euro. We ontmoeten je graag bij de koffieTcacao stand T30.

X
7 Shares
Share7
Pin