4 redenen waarom pure cacao gezond is

4 redenen waarom pure cacao gezond is
19/12/2019 koffieTcacao
In cacao
cacao gezond

HET LATIJNSE WOORD VOOR CACAOBOOM, THEOBROMA CACAO, BETEKENT OORSPRONKELIJK ‘VOEDSEL VAN DE GODEN’. NIET VOOR NIKS: CACAO BEVAT EEN GIGANTISCHE LIJST VITAMINES, MINERALEN EN ANTIOXIDANTEN MET EEN BEWEZEN POSITIEF EFFECT OP LICHAAM EN GEEST. PURE CACAO IS GEZOND, EN WEL HIEROM…

1. Cacao zorgt voor focus en energie

De botanische naam Theobroma cacao verwijst naar de actieve stof theobromine in cacao. Theobromine is een alkaloïde van dezelfde familie als cafeïne, maar werkt net wat anders. De stof verhoogt de hartslag, verwijdt de aderen en zorgt daarmee voor een snellere bloedsomloop. Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen en verspreid door het lichaam. Dit zorgt voor energie en mentale focus. Op veel mensen heeft theobromine een prettiger effect dan cafeïne, omdat het een langdurige en rustige energie geeft zonder een dip. Een kop cacao voor vergaderingen, brainstormsessies en concentratie op werk is helemaal geen slecht idee!

2. Cacao geeft een runner’s high-effect

De neurotransmitter anandamide, ook wel bekend als bliss molecule komt niet alleen bij hardlopen, maar ook bij het eten of drinken van pure cacao vrij. Anandamide verandert de perceptie van pijn en reguleert de stemming. Het blokje om kun je dus ook vervangen met een kop pure cacao.


Mediteren met cacao

Dankzij de gezonde vitamines, mineralen en antioxidanten wordt pure cacao steeds vaker ingezet bij meditatie met yoga, muziek en/of dans. Voor de wintereditie koffieTcacao 33 dook redacteur Marlon Velvis in de wereld van cacaomeditatie met een kop pure cacao. Bestel de editie en lees het artikel ‘Mediteren met cacao’.


 

3. Cacao zorgt voor een gelukkig gevoel

In cacao zitten monoamine oxidase (MAO)-remmers die de afbraak van het gelukshormoon serotonine tegengaan. De neurotransmitter serotonine speelt een belangrijke rol in het reguleren van emoties en werkt onder andere stress tegen. Cacao bezit bovendien het stofje tryptofaan, dat opnieuw de aanmaak van serotonine en daarnaast ook gelukshormonen dopamine en noradrenaline stimuleert. Het natuurlijke antidepressivum fenylethylamine maakt de gelukzalige werking van cacao compleet.

4. Cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten

Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.

Bereiding van pure cacaodrank

Het moge dus duidelijk zijn: cacao is hartstikke gezond. Let echter op: wanneer cacao wordt verwerkt in chocolade verliest het veel van zijn rijke stoffen. Cacao in pure vorm heeft het beste effect. Pure cacao kun je bijvoorbeeld bereiden in een cacaodrank.

Benodigdheden: 

175 ml water* / 20 gram cacao / garde / chilipeper
* Je kunt er ook voor kiezen het water te vervangen door een plantaardige drank.

Bereiding:

  • Verhit het water tot 70ºC.
  • Voeg de pure cacao toe. Je kunt er eventueel kruiden als chilipeper of kaneel aan toevoegen zodat de drank minder bitter is.
  • Klop de drank totdat er een schuimlaag ontstaat.

Het geheim van een perfecte bereiding is de cacao tot een schuimige drank te mengen. De Maya’s en de Azteken deden dat vroeger door de drank net zolang van pot naar pot over te gieten tot er een schuimlaag ontstond. Vandaag de dag krijg je met een (elektrische) garde in slechts enkele minuten hetzelfde effect.

Fotografie en recept door Pure Kakaw

X
10 Shares
Share10
Pin