3 duurzame KTC-startups kans op ASN Bank Wereldprijs

3 duurzame KTC-startups kans op ASN Bank Wereldprijs
12/11/2019 koffieTcacao

OP 13 NOVEMBER WORDT VOOR HET TWAALFDE JAAR OP RIJ DE ASN BANK WERELDPRIJS UITGEREIKT. DE ASN BANK BELOONT IN DE COMPETITIE DUURZAME START-UPS DIE ‘EEN SLIM IDEE VOOR EEN BETERE WERELD’ HEBBEN. PTTHEE, CIRCULAR COFFEE COLLECTIVE EN CAFFEINK ZIJN DRIE VAN DE ZES FINALISTEN EN GEBRUIKEN KOFFIE EN THEE IN HUN STRIJD VOOR EEN DUURZAME WERELD. 

Meer dan 200 startende ondernemers schreven zich afgelopen september in voor de competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Met de competitie wil de ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, startende duurzame ondernemers helpen groeien. Op 13 november maakt de jury bekend onder wie de prijzenpot van € 55.000 wordt verdeeld. Zes ondernemers zijn nog in de running, waaronder de drie koffie- en thee-initiatieven PTThee, Circular Coffee Collective en CaffeInk.

ASN Bank Wereldprijs

1. PTThee

De oprichters van PTThee (uit te spreken als PTT)  Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen maken biologische kruidenthee van Nederlandse bodem, die tegelijkertijd bijdraagt aan het herstel van de biodiversiteit in Nederland. “Intensieve landbouw is een van de grootste oorzaken waardoor de biodiversiteit in Nederland onder druk staat. Het is onze missie om samen met boeren nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen waardoor boeren niet tegen, maar met de natuur werken. Op dit moment komt bijna alle kruidenthee die in Nederland gedronken wordt uit het buitenland, terwijl een groot deel van deze kruiden ook gewoon in Nederland groeit.” 

ASN Bank Wereldprijs

2. Circular Coffee Collective

Circular Coffee Collective is een collectief van progressieve koffie-, thee- en cacaobedrijven, die de krachten hebben gebundeld om de wereld te verduurzamen. Dat doet het collectief door duurzame kantoorkoffie van inkoop tot afvalketen aan te bieden. Oprichter Maarten van Keulen wil een circulaire wereld mogelijk maken en kijkt daarbij naar de hele keten. “Champignons kweken op koffiedik is fantastisch, maar er is meer aan de hand. Er is een hele waardeketen voordat koffie koffiedik wordt. We nemen de uitdaging aan om mensen, bedrijven en organisaties te laten zien dat het circuleren van producten haalbaar en leuk is.” 

Circular Coffee Collective zit daarom met zowel de boer, de rederij, de branderij, het kantoor en de afvalverwerker aan tafel. “We kijken per schakel hoe we het afval organisch, technisch of sociaal kunnen aanpakken. Op plantageniveau kan dit over het sluiten van watercycli gaan, bij de branderij over statiegeldsystemen op verpakkingen en bij de rederij over het bijstoken van biodiesel gemaakt van voedselafval.” 

asn bank wereldprijs

3. CaffeInk

Ondernemer Eline Leising maakt milieuvriendelijke inkt van koffieprut en biedt daarmee een circulaire oplossing voor koffie-afval én vervanging voor vervuilende carbon black pigment. “Het pigment dat op dit moment in donker gekleurde inkt gebruikt wordt is carbon black, een materiaal dat wordt gevormd door onvolledige verbranding van aardolieproducten. Recent onderzoek bevestigt de vervuilende effecten van deze carbon black-pigmenten: het zijn, na CO2, de stoffen die het meest bijdragen aan klimaatverandering.” De oplossing zoekt CaffeInk bij koffie, een product waarvan de productie en consumptie wereldwijd stijgt. “Door middel van een speciale extractiemethode halen we pigmenten uit koffiedik. Onze pigmenten kunnen gebruikt worden in papier, textiel, voeding en cosmetica.” CaffeInk wil op termijn een bio-raffinaderij realiseren die jaarlijks 20.000 ton koffiedik omzet naar 1.000 ton pigmenten. Op dit moment worden verschillende inktformules ontwikkeld in het lab en getest in verschillende applicaties. “We denken eind volgend jaar commerciële inkt te hebben voor verkoop. Met deze innovatie zijn we niet alleen de eerste in Nederland, maar zelfs ter wereld.” 

Breng je stem uit!

Naast PTThee, Circular Coffee Collective en CaffeInk maken ook Unplastic, dat verpakkingen maakt van bierafval, Twenty, een onderneming met oplosbare shampoocapsule, en WijkEnergie Werkt, een wijkinstallatiebedrijf waar mensen uit de wijk samen werken aan de verduurzaming van hun eigen wijk, kans op de prijs. Bij de ASN Bank Wereldprijs wordt er ook een publieksprijs van 5000 euro uitgereikt aan de onderneming met de meeste stemmen. Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot woensdag 13 november 11.00 uur op voordewereldvanmorgen.nl/stemmen

Lees ook

Koffievondsten op Dutch Design Week 2019

X
10 Shares
Share10
Pin