3 Chocolademakers, 1 Plantage

3 Chocolademakers, 1 Plantage
14/06/2013 de redactie
In cacao, product

Blog van Evert-Jan (Choqoa). “Chocolade ontdekken is veel proeven, en vooral vergelijken. Net als bij vele andere artisanale producten zoals whisky en wijn, kan je daar behoorlijk ver in gaan. Om jullie een keertje extreem mee te nemen in de wondere wereld van fijne cacao, bespreken we hoe 3 verschillende chocolademakers met cacao uit één en dezelfde plantage, toch 3 erg verschillende cacao repen maken. Extremer kan het haast niet.

We reizen naar Ecuador, en specifiek naar de regio Balao in de provincie Guayas. We proeven de cacao uit het “Camino Verde” project; daar worden hoogstaande ‘Nacional’ variëteiten met moderne technieken verbouwd, gefermenteerd en gedroogd.

Duffy’s (UK) – “Camino Verde” 72%
De chocolade van Duffy/Red Star Line was de eerste die ons op het spoor bracht van hetCamino Verde project. De oranjebloesem aromas die we in deze reep ontdekten hadden we nog niet veel meegemaakt, maar ze zijn erg verslavend. Verder vinden we in deze reep ook mooie toetsen van hazelnoten en kruiden.

Typisch voor Duffy is dat de chocolade evolueert in 3 heldere etappes. Vooral de oranjebloesem is erg duidelijk aanwezig en opent enorm krachtig, explosief zelfs, vanaf de eerste bijt. Vervolgens evolueert hij helder naar de andere aromas. In deze behoorlijk verslavende reep proef je de zwoele zonsondergang, en je wil telkens nog een stukje meer.

Ritual Chocolate (USA) – “Balao” 75%
De reep van Ritual Chocolate is een heel andere ontdekking. Hoewel we erg gelijkaardige smaken ontdekken, opnieuw opgebouwd rondom de oranjebloesem, is het ritme helemaal anders bij deze reep. Deze chocolade neemt je veel meer heen en weer doorheen de aromas (ongeroosterde noten, caramel, aarde) en geeft ondersteuning met een donkere cacao onderbouw. Hij opent milder, en neemt je trager mee doorheen de omliggende smaken.

Vergelijken we Duffy met een 3 traps raket, dan noemen we Ritual een zalig zeilbootje. En hoewel deze chocolade ogenschijnlijk niet heel erg lang in je mond blijft, doet ze telkens een beetje de tijd vertragen. Sluit je ogen om je helemaal te verliezen in het tempo van deze reep.

Rogue Chocolatier – “Balao” 75%
We hebben erg lang moeten wachten om deze Rogue Chocolatier überhaupt te kunnen proeven, aangezien deze small-batch chocolademaker immens populair is onder de kenners. De beperkte voorraad is altijd zo op!

Ook Rogue brengt een heel eigen, unieke interpretatie. Hij gaat zelfs nòg een stap verder, door direct samen te werken met Vincente Norero, eigenaar van het Camino Verde project. Deze chocolademaker bestelde 2 specifieke cacao subvariëteiten uit de plantage, op maat gemaakt. Het is daarmee de eerste ‘single plantation blend’.

Deze Balao uitvoering is stoerder en meer “volledig” (wholesome). Rogue beheerst op zijn unieke wijze de balans tussen enerzijds bloemig, groen en kruidachtig & anderzijds fruitig, hout en pittig. De kracht en complexiteit van deze reep gaan niet zomaar aan je voorbij. Je geniet niet alleen van de rijke smaken die erg expressief en complementair zijn. Je voelt bovendien ook nog eens het vakmanschap van zowel cacaoteler als chocoladeaker. Of ben ik gewoon een freak?

Conclusie?
Smaken zijn erg persoonlijk dus een winnaar kiezen doen we deze keer niet. Dezeextreme tasting geeft wel aan hoe rijk de wereld van fijne origine cacao kan zijn. En deze chocolades kunnen nog véél uitvoeriger beschreven worden. Aromas & smaken, variëteit, ritme, samenwerking, vakmanschap, filosofie, natuur… Zowel het werk op de cacaoplantage, als het vakmanschap van de chocolademaker zijn slechts enkele variabelen om ons naar een ongekend gamma van smaakervaringen mee te nemen.

We kunnen daar nog heel veel over vertellen, maar vooral dat ze erg lekker dat zijn!”

(Deze 3 repen zijn verkrijgbaar in de Choqoa Shop, zolang de voorraad strekt)

X
0 Shares
Share
Pin