Chocoa Trade Fair 27 maart 2014

Chocoa Trade Fair 27 maart 2014
06/04/2014 koffieTcacao

Chocoa is het jaarlijkse evenement dat duurzame cacao en chocolade in de spotlights zet. Dit jaar maar liefst vijf dagen lang. De aftrap is een Trade Fair, een markplaats waar bonen verhandeld worden. Niet zomaar bonen, het gaat hier om eerlijke en kwaliteitscacaobonen.

Cacaoboeren uit Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië komen hier naartoe om hun bonen te verkopen. En chocolade-makers komen om te shoppen. Klinkt logisch, maar dit blijkt wereldwijd de eerste keer te zijn dat zoiets plaatsvindt, dus op naar de Fair!

De Beurs van Berlage is natuurlijk een schitterende en zeer passende locatie. Het geheel is ruim opgezet: alle standhouders staan langs de kanten in een grote hal. Meteen bij binnenkomst zie ik Carlos Eichenberger. Hij is een bean-to-bar én bean-to-bonbon maker uit Guatemala: Danta Chocolate. Ik heb hem een paar jaren geleden via thechocolatelife.com leren kennen. Natuurlijk was ik erg nieuwsgierig naar zijn zelfgemaakte chocolade en hij was zo aardig om mij een aantal repen toe te sturen. Ik was compleet verrast door de uitmuntende kwaliteit. Hij is nu naar Chocoa gekomen om de cacao uit Guatemala en buurlanden te promoten en geeft me spontaan een rondleiding. Naast hem staat Coagricsal uit Honduras. Op tafel ligt een landkaart met daarop twee soorten bonen. De rechtse soort trekt meteen mijn aandacht: prachtig oranjebruin van kleur. De binnenkant blijkt dezelfde kleur te hebben en de smaak is zeer zacht en aromatisch. Ik roep enthousiast: “Wauw, hier moet iemand chocolade van gaan maken! Of is er al iemand die dat doet?” “We hebben maar één boom”, is de reactie van de eigenaar. “Maar we zijn aan het kweken”. Even geduld hebben dus.

Bean-to-bar maker Tibor Szántó is speciaal voor deze bonenbeurs overgekomen uit Hongarije. Waar kijkt een chocolademaker, een potentiële koper, nou naar? Ik loop met hem mee. Hoe zien de bonen eruit? Zijn ze goed gefermenteerd? Zijn de bonen paars aan de binnenkant, dan zijn ze niet genoeg gefermenteerd. Als ze grauw of grijs zijn, dan zijn ze overgefermenteerd. De binnenkant moet bruin zijn, variërend van lichtbruin tot donkerbruin, afhankelijk van de soort bonen. Zijn ze goed gefermenteerd, dan is de volgende stap: hoe smaken ze? Zijn ze aromatisch en hebben ze een interessant smaakprofiel? Zo ja, per hoeveel kilo kun je bestellen en hoe verloopt het logistieke proces? Tibor heeft verschillende contacten gelegd. Hou zijn assortiment repen de komende maanden in de gaten!

Aan het eind van de dag heb ik bonen geproefd uit o.a. Costa Rica (Nahua), Panama, Nicaragua (de raspaardjes van Ingemann waar de Deen Friis-Holm al repen van maakt), Brazilië (Cabruca), Guatemala, Honduras en Vietnam. Wat een smaken, wat een verschillen! Vlak voor sluitingstijd ontmoet ik Arnaud Stengel. Hij handelt in bonen uit Vietnam en levert ook aan Tibor. Arnaud laat zelf, volgens eigen recept, repen maken bij producent Morin in Frankrijk. Ja, wat er dan volgt laat zich raden: een proeverij van Vietnam chocolade. Arnaud en Tibor halen hun repen tevoorschijn. Meerdere mensen schuiven spontaan aan, waaronder een bean-to-bar maakster uit Taiwan (!). Ontzettend leuk om met zijn allen deze twee chocolades te proeven, die van dezelfde bonen zijn gemaakt en toch heel verschillend smaken. De opvallendste tasting note: lemongrass!

Ik ben benieuwd welke nieuwe repen er verschijnen als resultaat van deze beurs….

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X