Dutch Barista Championship 2017 Finalisten

Dutch Barista Championship 2017 Finalisten
08/03/2017 koffieTcacao
In Evenement, Koffie
Dutch Barista Championship 2017 Finalisten

Zaterdag 11 maart is dé dag waarop deze zes Dutch Barista Championship 2017 finalisten vechten voor de kans om Nederland te vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap dat later dit jaar in Seoul, Zuid-Korea plaatsvindt.

SCA NL host in samenwerking met The Amsterdam Coffee Festival (10-12 maart) in totaal vier fantastische koffiewedstrijden. Er wordt op vrijdag (10 maart) gestart met Dutch Latte Art Championship en de Dutch Brewers Cup. Dan is het dus op zaterdag (11 maart) tijd voor de kroonjuweel van koffiekampioenschappen, het Dutch Barista Championship 2017. En het weekend wordt afgesloten met het Dutch Cup Tasters Championship op zondag (12 maart).
De Dutch Barista Championship 2017 finalisten stellen zich hier aan je voor!

Dutch Barista Championship 2017 Finalisten

Jesper van Stek | Doppio Espresso Amsterdam VU & Espressofabriek

Wat voor koffie zet je thuis?
“Geen! Ik vind dat je er thuis vaak niet het volledig potentieel uithaalt. Maar een tip voor thuis is filter, daar haal je nog wel veel uit.”

Wat is de beste koffie die je ooit gedronken hebt?
“Ik heb heel veel goede koffie geproefd. Maar één die me nog altijd bijstaat is een Natural Panama Geisha. Die koffie had echt bijna alles waar je naar zoekt in een koffie.”

Wie is je grote voorbeeld?
“Echt een groot voorbeeld heb ik niet, maar ik heb heel veel respect voor mensen als James Hoffman en Charles Babinski en binnen Nederland voor onder andere de jongens van Stooker.”

Favoriete zetwijze?
“Espresso. Het hangt af van het moment, maar aangezien ik meedoe aan een espressowedstrijd zeg ik nu: espresso.”

Favoriete espressomachine?
“Meerdere! De nieuwe Slayer, maar ook Black Eagle met weegschalen.”

Tampen?
“PUSH.”

Wat is je koffiedroom?
“Ooit een eigen zaak en branderij.”

Dutch Barista Championship 2017 Finalisten

Dagmar Geerlings | Na de DBC-finale in mijn eigen zaak! (Primeur:). Dat is Dagger Coffee - Kanaleneiland, Utrecht.

Wat voor koffie zet je thuis?
“Bijna altijd V60. Behalve als er veel mensen over zijn. Dan pak ik mijn (gouden) Moccamaster erbij.”

Wat is de beste koffie die je ooit gedronken hebt?
“Mijn wedstrijdkoffie. Ik ben al meer dan twee jaar smoorverliefd op deze koffie.”

Wie is je grote voorbeeld?
“Qua barista championships? Dit klinkt super cheesy, maar ik ben dit jaar vooral geïnspireerd door mijn medefinalisten en ex-finalisten. In de zin van dat ik er onzeker van kan worden hoe goed iedereen is, maar dat dit me ook inspireert om mezelf verder te pushen. Iedereen daagt zichzelf zo uit dit jaar. Met andere woorden, die finale dit jaar wordt mega spannend.”

Favoriete zetwijze?
“Espresso.”

Favoriete espressomachine?
LaMarzocco.”

Levelen?
“Levelen door te ‘tikken’.”

Tampen?
“Tamper.”

Wat is je koffiedroom?
“Hopelijk loopt mijn zaak dan en kan ik groeien naar grotere dingen. Voor nu merk ik dat ik het leuk vind om mensen te trainen. Ik zou het vet vinden als mijn zaak een soort van broedplaats zou worden voor barista’s om meer te leren, en dat het een plek wordt die stimuleert om meer te onderzoeken.”

Dutch Barista Championship 2017 Finalisten

Job Boodt | Bocca Coffee Roasters

Wat voor koffie zet je thuis?
“Lekker kopje filterkoffie.”

Wat is de beste koffie die je ooit gedronken hebt?
“Moeilijk te zeggen, maar de eerste keer dat ik een goede ongewassen Ethiopische koffie dronk wist ik niet wat me overkwam.”

Wie is je grote voorbeeld?
“Verschillende voorbeelden, Kim Elena Lonescu, Matt Perger en Michelle Johnson stellen allemaal dingen aan de kaak die we vaak vergeten over diversiteit, duurzaamheid en de toekomst van het vak van de barista. Daarnaast geven Colin Harmon en Stephen Leighton met Tamper Tantrum deze mensen een fantastisch platform om hun boodschap door te geven.”

Favoriete zetwijze?
“Geen voorkeur.”

Favoriete espressomachine?
“Geen favoriete machine, lekkere koffie kan overal uitkomen.”

Levelen?
“OCD”

Tampen?
Puqpress. Voor snelheid en consistentie”

Wat is je koffiedroom?
“Als ik actief kan bijdragen aan het verzekeren dat er over zestig jaar ook nog heerlijke koffie voor iedereen is en de boeren ook blij zijn, dan ben ik tevreden.”

Finalisten dutch barista championship

Sybilla Jimmink | Back to Black Coffee

Wat voor koffie zet je thuis?
“Filterkoffie met de V60, Aeropress of Chemex.”

Wat is de beste koffie die je ooit gedronken hebt?
“De beste ooit vind ik een lastige. Ik heb meerdere mooie koffies gedronken en natuurlijk is mijn wedstrijdkoffie daar één van. Een koffie die mij vooral heel erg is bijgebleven is de Coko uit Rwanda. Volle, zoete citrustonen en bloemig aroma. Heel fijn.”

Wie is je grote voorbeeld?
“Lexie natuurlijk. Onwijs cool wat hij heeft neergezet.”

Favoriete zetwijze?
“Filter.”

Favoriete espressomachine?
“LaMarzocco en Kees van der Westen.”

Favoriete verwerkingsmethode?
“Gewassen.”

Levelen?
“Levelen door te ‘tikken’ en OCD.”

Tampen?
“Tamper & PUSH.”

Wat is je koffiedroom?
“Ik leef altijd in het nu, dus nog geen idee waar ik ben over een aantal jaar. Koffie is wel een grote passie dus dat zal altijd een grote rol blijven spelen. Ik hoop vooral dat we blijven groeien als Specialty Coffee Community en dan het liefst in meerdere werelddelen om de verschillen te kunnen zien.”

Dutch Barista Championship 2017 Finalisten

Wouter Andeweg | Borgmanborgman

Wat voor koffie zet je thuis?
“Mijn halve keuken staat letterlijk vol met filterkoffie gear, een espressomachine en koffiezakjes. Eigenlijk zet ik vrijwel alles thuis.”

Wat is de beste koffie die je ooit gedronken hebt?
“Een paar jaar geleden zat ik in een espressobar in Kopenhagen naar buiten te staren met een Costa Rica espresso van Koppi in mijn handen. Ik hoop dat ik voor gasten zo’n moment kan maken.”

Wie is je grote voorbeeld?
“Ik heb veel bewondering voor James Hoffman en alle informatie die hij deelt. Maar ik heb nooit koffie van hem gedronken. Dus dan ga ik toch voor Vincent Zwaan. Gooien met filterdragers, flirten met iedereen en blijven lachen. Zonder Vinni zou ik fotograaf zijn geworden.”

Favoriete zetwijze?
“Geen voorkeur.”

Favoriete espressomachine?
“LaMarzocco.”

Levelen?
“Levelen door te ‘tikken’.”

Tampen?
“Amper, omdat het mooi is en de Puqpress, omdat het handig is.”

Wat is je koffiedroom?
“Mijn handen jeuken om met een klein team mensen een branderij neer te zetten en de beste koffies beter te maken. Ik denk dat er nog zoveel meer mogelijk is met koffie.”

Dutch Barista Championship 2017 Finalisten

Merijn Gijsbers | Het Koffiegenootschap (barista en trainer) en Alpro (freelance barista en consultant)

Wat voor koffie zet je thuis?
“Dat is afhankelijk van wat voor lekkers er in huis is. Op werkdagen beginnen we de dag meestal met een espresso. ’s Avonds en op vrije dagen kiezen we vaak voor de Chemex als zetmethode.”

Wat is de beste koffie die je ooit gedronken hebt?
“Dat zijn er meerdere. Vrijwel altijd met veel aandacht en passie gezet door barista’s die ook iets interessants over de koffie wisten te vertellen. De koffie die ik voor de finale heb uitgezocht mag absoluut niet in dit rijtje ontbreken!”

Wie is je grote voorbeeld?
“Er zijn verschillende mensen die mij inspireren. Barista’s, branders en koffieboeren waar ik veel van heb geleerd. Mensen die met een eeuwige glimlach hun werk doen en met veel enthousiasme hun kennis over koffie delen, de branche vooruit willen helpen en dagelijks bezig zijn om de aandacht voor specialty coffee te vergroten.”

Favoriete zetwijze?
“Espresso.”

Favoriete espressomachine?
“Mag het een Slayer zijn?”

Levelen?
“Levelen door te ‘tikken’.”

Tampen?
“Tamper.”

Wat is je koffiedroom?
“Ik hoop nog altijd met veel plezier met koffie aan het werk te zijn, nog iedere dag iets te leren en door het delen van kennis mensen te inspireren en enthousiasmeren voor koffie.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

X